Dietetyk Bychowska Koczergo Dietetyk Grodzisk Mazowiecki

Diety dla sportowców

Poznaj przykładową dietę, która pomoże Ci zwiększyć moc Twojego organizmu!

Chcesz wzmocnić swój organizm i osiągnąć wyższą wydolność fizyczną? Diety sportowe są kluczem do sukcesu! Te specjalnie zaprojektowane plany żywieniowe dostarczają organizmowi odpowiednich składników odżywczych, które pomagają zwiększyć moc i wytrzymałość. Dieta sportowca opiera się na zrównoważonym spożyciu białka, węglowodanów i tłuszczów. Białko jest niezbędne do odbudowy i wzrostu mięśni, węglowodany dostarczają energii, a tłuszcze są źródłem kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dodatkowo, odpowiednie nawodnienie i suplementacja witaminami i minerałami są kluczowe dla efektywnego treningu. Pamiętaj o dostosowaniu diety do rodzaju aktywności fizycznej, jaką uprawiasz. Konsultacja z dietetykiem sportowym pomoże Ci zoptymalizować swoją dietę, aby osiągnąć najlepsze wyniki. Gotów na sportowe wyzwania? Rozpocznij dietę sportową i poczuj różnicę w mocy swojego organizmu!

Dietetyk Katarzyna Bychowska-Koczergo analizuje plan żywieniowy dla sportowców.

Wybierz odpowiedni dla siebie pakiet

Dieta dla sportowców na budowanie masy ciała

Śniadania

08:00 Śniadanie
(E: 317kcal, B o.: 19.52g, T: 9.99g, W o.: 37.89g)

Tortille ze schabem
(E: 634kcal, B o.: 19.52g, T: 9.99g, W o.: 37.89g)

• Kapusta pekińska – 4 liście (60g)
• Ogórek – 2 sztuki (25g)
• Olej rzepakowy – 1 łyżka (5ml)
• Papryka żółta – 1 sztuka (18g)
• Pomidor – 1 sztuka (106g)
• Wieprzowina, schab surowy bez kości – 1/5 porcji (100g)
• Sos salsa – 1/2 łyżki (10g)
• Tortilla pszenna – 2 sztuki (120g)

Sposób przygotowania:
Przygotować salsę i tortillę. Schab pokroić na kawałki lub w paski, wymieszać
z olejem, a następnie usmażyć. Warzywa
umyć i pokroić na kawałki lub w plastry. Na każdą tortillę położyć mięso i
warzywa. Polać sosem i zawinąć.

11:00 II śniadanie
(E: 364kcal, B o.: 13.18g, T: 9.81g, W o.: 58.8g)

Jogurt z płatkami owsianymi, jabłkiem i bakaliami
(E: 464kcal, B o.: 13.18g, T: 9.81g, W o.: 58.8g) Koktajl białkowy w dniu treningu dobrany ilościowo i jakościowo indywidualnie

• Jabłko – 1 sztuka (160g)
• Jogurt naturalny, 2% tłuszczu -(250g)
• Mieszanka studencka Bakalland – 1/4 garści (10g)
• Płatki owsiane -5 łyżek (50g)
• Rodzynki – 1/3 garści (10g)

Sposób przygotowania:
Jabłko pokroić i wymieszać z resztą składników.

Obiad

14:00 Obiad
(E: 582kcal, B o.: 38.98g, T: 23.26g, W o.: 68.34g)

Zupa kalafiorowa z parmezanem
(E: 582kcal, B o.: 38.98g, T: 23.26g, W o.: 68.34g)

  • Ser, parmezan – 3 i 2/3 plastra (32g)
  • Cebula – 1 sztuka (100g)
  • Kalafior – 4 i 1/3 porcji (880g)
  • Marchew – 2 sztuki (90g)
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka (10ml)
  • Pietruszka, korzeń – 1/2 sztuki (40g)
  • Kminek, suszony – 2/3 łyżeczki (2g)
  • Pieprz czarny – 2 szczypty (2g)
  • Seler korzeniowy – 1/8 sztuki (40g)
  • Sól biała – 2 szczypty (2g)

Sposób przygotowania: Pokrojone warzywa ugotować, dodać wszystkie przyprawy, następnie wyłowić z wywaru i zmiksować do jednolitej
konsystencji. Dla uzyskania odpowiedniej gęstości dodać trochę wywaru, w którym się gotowały, dodać olej i posypać
parmezanem.

16:00 Podwieczorek
(E: 300kcal, B o.: 5.88g, T: 11.71g, W o.: 48.02g) kanapka z jabłka i masła orzechowego
(E: 300kcal, B o.: 5.88g, T: 11.71g, W o.: 48.02g)

  • Jabłko – 2 sztuki (360g)
  • Masło orzechowe kremowe – 1 łyżka (20g)

Sposób przygotowania:

jabłka umyj, pokrój na okrągłe plastry drążąc środek. Posmaruj plastry masłem orzechowym.

bowl-cherries-chicken-936611.jpg

Kolacja

19:00 Kolacja
(E: 415kcal, B o.: 23.88g, T: 13.12g, W o.: 54.94g)

Makaron ze szpinakiem, cukinią i suszonymi pomidorami
(E: 415kcal, B o.: 23.88g, T: 13.12g, W o.: 54.94g)

 

  • Cukinia – 1/5 sztuki (125g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5g)
  • Makaron, penne – 3/4 szklanki (50g)
  • Oregano, suszone – 1/3 łyżeczki (1g)
  • Pieprz czarny – 1 szczypta (1g)
  • Ser typu „Feta” – 1/4 kostki (50g)
  • Sól biała – 1 szczypta (1g)
  • Szpinak – 8 garści (200g)
  • Pomidory suszone w oleju – 4 plastry (28g)

 Sposób przygotowania:

Makaron ugotować i odcedzić. Na patelni na oleju z suszonych pomidorów zrumienić pokrojony w plasterki czosnek.
Dodać startą na grubych oczkach cukinię, pokrojone na kawałeczki suszone pomidory, makaron i suszone oregano.
Smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać mrożony szpinak, poddusić mieszając, aż szpinak zmięknie.
Doprawić do smaku czosnkiem, pieprzem, solą. Odstawić z patelni i posypać serem feta.

Chcesz poznać więcej wspaniałych diet, które pomogą Ci zwiększyć masę mięśniową ciała i osiągal lepsze wyniki?

Umów się na konsultację lub wybierz odpowiedni dla siebie pakiet!

Scroll to Top