Dietetyk Bychowska Koczergo Dietetyk Grodzisk Mazowiecki

Dieta

Poznaj przykładową dietę, która pomoże Ci poczuć się lekko i zdrowo!

„Tęsknisz za smukłą sylwetką? a może cierpisz z powodu już istniejącej choroby? Z moją pomocą poprawisz samopoczucie i złagodzisz lub wyeliminujesz objawy choroby. Pomogę Ci poradzić sobie w: insulinooporności, chorobie Hashimoto, chorobach tarczycy, celiakii, PCOS, układam diety przy nadciśnieniu tętniczym, IBS, cukrzycy typu II, dnie moczanowej, osteoporozie, hipercholesterolemii, SIBO, problemach trawiennych, problemach skórnych, chorobie refluksowej przełyku, hipoglikemii reaktywnej, anemii i chorobie nowotworowej.”

Dietetyk Katarzyna Bychowska-Koczergo przygotowuje indywidualny plan żywieniowy na laptopie.

Co oferuję jako dietetyczka?

Pomogę Ci wyjść z błędnego koła odchudzania. Zmienisz swoje nastawienie
do jedzenia, nauczysz się na nowo nim cieszyć bez stresu i napięcia.
Zrozumiesz jakie schematy i pułapki rządzą Twoimi myślami i jak się z nimi
uporać.

Osiągniesz szczupłą sylwetkę na lata, bez wyrzeczeń. Dostaniesz elastyczny
jadłospis, w którym użyte produkty oraz ilość posiłków zależą od Ciebie.
Nauczysz się, jak komponować posiłki zgodne z Twoim zapotrzebowaniem
kalorycznym tak, aby zbędne kilogramy już nie wróciły.

Poprawisz samopoczucie i złagodzisz lub wyeliminujesz objawy choroby.
Układam diety m.in. w takich schorzeniach:
• insulinooporność• choroba Hashimoto• celiakia• choroby tarczycy,
• PCOS• nadciśnienie tętnicze• IBS• cukrzyca typu II• dna moczanowa
• osteoporoza• hipercholesterolemia• problemy trawienne• problemy skórne• SIBO• choroba refluksowa przełyku• hipoglikemia reaktywna• anemia
• choroba nowotworowa.

Jeśli będzie taka potrzeba wykonam testy na nietolerancje pokarmowe, jeśli
znasz swoje alergie i/lub nietolerancje ułożę dietę eliminacyjną z
odpowiednimi zamiennikami, abyś była odpowiednio odżywiona, zdrowa, bez
produktów niewskazanych w diecie.

Przygotuję dietę bez mięsa lub roślinną, odpowiednio zbilansowaną. Poznasz
nowe szybkie metody przygotowania pełnowartościowych posiłków bez
mięsa.

Poprawisz swoje wyniki sportowe, nauczysz się co i jak jeść, aby osiągnąć
maksimum swojej formy. Dostaniesz menu dopasowane do Twojego cyklu
treningowego wraz z suplementacją sportową.

Zadbasz o zdrowie swoje i dziecka, zarówno w okresie ciąży, jak i laktacji.
Rozwiejesz wątpliwości co do szkodliwych produktów oraz wpływu Twojej
diety na samopoczucie i zdrowie Twojego dziecka. Nauczysz się, jak
utrzymać zdrową wagę i wrócić do formy jako młoda mama.

Karmienie Twojej pociechy przestanie być utrapieniem i wyzwaniem, stanie
się spokojnym, przyjemnym procesem. Wprowadzisz odpowiednie nawyki
żywieniowe u Twojego dziecka i całej rodziny.

Dowiedz się w czym mogę Ci pomóc!

Diety Sportowe

Eksploruj naszą kolekcję specjalnie opracowanych diet sportowych, stworzonych po to, by wspomóc Twoje osiągnięcia w treningach. Bez względu na dyscyplinę, nasze plany żywieniowe dostarczą Ci odpowiednich składników odżywczych, aby zwiększyć wydajność i przyspieszyć regenerację. Wybierz zdrowy sukces dzięki naszym dietom sportowym!

Pomoc w insulinoodporności

Zapoznaj się z naszymi dedykowanymi planami żywieniowymi dla insulinoodporności. Skomponowane w celu regulacji poziomu cukru we krwi, nasze diety pomagają kontrolować tę kondycję. Wybierz zdrowszą przyszłość dzięki specjalistycznym planom dostosowanym do Twoich potrzeb.

Dieta przyspieszająca metabolizm

Śniadania

08:00 Śniadanie
(E: 309kcal, B o.: 18.95g, T: 23.1g, W o.: 7.71g)

Zielona szakszuka z chorizo
(E: 309kcal, B o.: 18.95g, T: 23.1g, W o.: 7.71g)

  • Jaja kurze całe – 2 sztuki (100g)
  • Cukinia – 1/8 sztuki (33g)
  • Olej rzepakowy – 2/3 łyżki (7ml)
  • Papryka zielona – 1/6 sztuki (23g)
  • Por – 1/6 sztuki (23g)
  • Czosnek, w proszku – 1/3 łyżeczki (1g)
  • Pieprz czarny – 1 szczypta (1g)
  • Sól biała – 1 szczypta (1g)
  • Szpinak – 2 i 2/3 garści (67g)
  • Kiełbasa chorizo, surowa – 1/8 sztuki (25g)

Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzać olej. Pora pokroić w plasterki, paprykę i cukinię w drobną kostkę. Chorizo pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię razem warzywami. Smażyć na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Doprawić dosmaku solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym i wymieszać. Dołożyć na patelnię szpinak, dusić wszystko razem. Zrobić w zielonej masie zagłębienia i wbić w nie jaja. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i dusić, aż jaja się zetną.

11:30 II śniadanie
(E: 376kcal, B o.: 18.03g, T: 25.12g, W o.: 22.67g)

Sałatka brokułowo-migdałowa (E: 202kcal, B o.: 11.68g, T: 10.14g, W o.: 16.2g)

  • Brokuły – 1/3 sztuki (150g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5g)
  • Jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 4 łyżki (80g)
  • Migdały, płatki – 1 łyżka (15g)
  • Bazylia, suszona – 1 łyżeczka (1g)
  • Oregano, suszone – 1/3 łyżeczki (1g)
  • Pieprz czarny – 1 szczypta (1g)

Sposób przygotowania: Brokuły umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i gotować we wrzącej wodzie, aż będą miękkie. Płatki migdałowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Jogurt naturalny połączyć z rozgniecionym czosnkiem, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, oregano i bazylią, dokładnie wymieszać. Ugotowane brokuły polać przygotowanym sosem i posypać płatkami migdałowymi.

Migdały (E: 174kcal, B o.: 6.35g, T: 14.98g, W o.: 6.47g) 2 łyżki (30g)

Obiad

15:30 Obiad
(E: 487kcal, B o.: 33.22g, T: 9.55g, W o.: 71.36g)

Gulasz z piersi indyka z papryką
(E: 416kcal, B o.: 30.79g, T: 8.94g, W o.: 54.29g)

  • Bazylia, świeża – 1 garść (3g)
  • Cebula – 1/6 sztuki (17g)
  • Czosnek – 1/3 ząbka (2g)
  • Mięso z piersi indyka, bez skóry – 1 sztuka (100g)
  • Jarmuż – 1/3 garści (7g)
  • Kasza gryczana – 1/2 woreczka (50g)
  • Olej rzepakowy – 1/2 łyżki (5ml)
  • Papryka czerwona – 1/6 sztuki (38g)
  • Pomidory w puszce – 1/4 szklanki (67g)
  • Papryka chili, w proszku – 1/4 łyżeczki (1g)
  • Papryka, w proszku – 1/4 łyżeczki (1g)
  • Pieprz czarny – 1 szczypta (1g)
  • Sól biała – 1 szczypta (1g)
  • Wino białe, wytrawne – 1/8 szklanki (17ml)
  • Ciecierzyca odsączona, puszka – (40g)

Sposób przygotowania: Obraną cebulą pokroić w kostkę, wrzucić na dużą patelnię, na lekko rozgrzany olej. Szklić na niedużym ogniu przez 5minut. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i smażyć kolejne 5 minut. Czosnek posiekać w cienkie plasterki, dodać na patelnię razem z pokrojoną w kostkę piersią z indyka. Smażyć 2 minuty. Wlać białe wino i na dużym ogniu odparować, cały czas mieszając. Następie wlać pomidory z puszki. Puszkę po pomidorach napełnić wodą i wlać na patelnię. Dodać cieciorkę. Wsypać paprykę słodką i ostrą. Gotować wszystko na dużym ogniu bez przykrycia 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wrzucić porwany jarmuż, dodać sól, przyprawić mielonym czarnym pieprzem. Dusić wszystko 3 minuty. Na końcu dodać sporą garść porwanych listków bazylii. Podawać z kaszą.

Surówka z białej rzodkwi (E: 71kcal, B o.: 2.43g, T: 0.61g, W o.: 17.07g)

  • Biała rzodkiew – 1/4 sztuki (55g)
  • Jabłko – 1/3 sztuki (60g)
  • Marchew – 3/4 sztuki (40g)
  • Liście kolendry, suszone – 2/3 łyżeczki (2g)
  • Sałata lodowa – 1/8 sztuki (5g)
  • Seler korzeniowy – 1/7 sztuki (50g)
  • Sok z cytryny – 1/3 łyżki (2ml)

Sposób przygotowania:

Białą rzodkiew, marchewkę, jabłko, seler dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki wymieszać, doprawić kolendrą. Podawać na liściu sałaty i skropić sokiem z cytryny.

bowl-cherries-chicken-936611.jpg

Kolacja

19:00 Kolacja
(E: 395kcal, B o.: 18.45g, T: 29.58g, W o.: 17.86g)

Zupa krem z brokułów i mascarpone (E: 395kcal, B o.: 18.45g, T: 29.58g, W o.: 17.86g)

  • Ser parmezan – 2 i 1/4 plastra (20g)
  • Brokuły – 2/3 sztuki (300g)
  • Mascarpone, ser śmietankowo-kremowy – 1 i 1/4 łyżki (30g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10ml)
  • Sól biała – 1 szczypta (1g)
  • Pieprz biały – 1 szczypta (1g)

 Sposób przygotowania:

Brokuły oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać i podzielić na mniejsze różyczki. Cząstki brokuła zalać wodą (ilość wodydostosować do wielkości porcji do spożycia) i gotować ok. 5-7 minut w lekko osolonej wodzie. Całość zmiksować wraz z oliwą i serkiem mascarpone. Krem brokułowy doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę przelać do miseczki i posypać startym na płatki parmezanem.

Chcesz poznać więcej wspaniałych diet, które pomogą Ci się zdrowiej poczuć?

Umów się na konsultację lub wybierz odpowiedni dla siebie pakiet!

Od wprowadzenia dobrych nawyków żywieniowych i zdrowego trybu życia dzieli Cię już tylko jeden krok!

Skontaktuj się

Scroll to Top