Dietetyk Bychowska Koczergo Dietetyk Grodzisk Mazowiecki

Dieta przy insulinooporności

Poznaj przykładową dietę, która pomoże w leczeniu insulinooporności!

Cierpisz na insulinooporność i potrzebujesz skutecznego planu żywieniowego? Dieta na insulinooporność może być Twoim sprzymierzeńcem w walce z tą chorobą. Insulinooporność polega na tym, że organizm przestaje prawidłowo reagować na insulinę, co prowadzi do wzrostu poziomu cukru we krwi. Skoncentrowana dieta, bogata w niski indeks glikemiczny (IG) węglowodanów, pomaga kontrolować ten problem.

Niski IG oznacza, że po spożyciu poziom cukru we krwi wzrasta stopniowo, co zmniejsza obciążenie trzustki. Jednak nie tylko węglowodany są ważne. Dieta na insulinooporność powinna także zawierać białko, zdrowe tłuszcze, błonnik i odpowiednie ilości witamin oraz minerałów.

Przemyślana dieta może pomóc zredukować insulinooporność i poprawić ogólną kondycję. Nie zapominaj jednak o konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, aby dostosować plan do swoich indywidualnych potrzeb i monitorować postępy. Gotowy na zmiany? Rozpocznij dietę na insulinooporność i przywróć zdrowie swojemu organizmowi!

Dieta wegetariańska przy insulinooporności

Opis diety: dzienne kalorie 1500 kcal, niski indeks glikemiczyny, szybkie przygotowanie

Śniadania

Śniadanie E: 476 kcal

Owsianka z tahini

  • Borówka amerykańska, surowa – 1 garść (50g)
  • Masło sezamowe, tahini – 1 łyżka (20g)
  • Płatki owsiane – 5 łyżek (50g)
  • Jagody goji, suszone – 2 łyżeczki (8g)
  • Mleko kokosowe- 1 szklanka (230ml)

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalać gorącym mlekiem kokosowym, dodać jagody goji i pastę tahini. Wymieszać. Na wierzch ułożyć borówki.

11:00 II śniadanie
(E: 265kcal, B o.: 14.82g, T: 17.85g, W o.: 13.69g)

  • Rukola 1 garść (20g)
  • Ser feta 4 plastry (80g)
  • Sałata 1/2 sztuki (100g)
  • Pomidor1 sztuka (170g)

Sposób przygotowania:
Jabłko pokroić i wymieszać z resztą składników.

Obiad

14:00 Obiad
(E: 342kcal, B o.: 33.37g, T: 6.47g, W o.: 44.02g)

Wegetariańska zapiekanka z bobem, papryką, porem i komosą ryżową
(E: 342kcal, B o.: 33.37g, T: 6.47g, W o.: 44.02g)

  • Bób – 1 i 1/4 garści (100g)
  • Czosnek – 2/3 ząbka (3g)
  • Papryka czerwona – 1/5 sztuki (50g)
  • Por – 1/6 sztuki (25g)
  • Papryka chili, w proszku – 1/4 łyżeczki (1g)
  • Cząber mielony – 1/2 łyżeczki (2g)
  • Sos sojowy – 1 łyżeczka (5g)
  • Sól biała – 2 szczypty (2g)
  • Ser mozzarella, bez tłuszczu – 3 i 1/4 plastra (63g)
  • Komosa ryżowa – 1/8 szklanki (20g)
  • Pieprz biały – 1 szczypta (1g)
  • Pomidory suszone na słońcu, w oleju – 4 i 1/4 plastra
    (30g)

Sposób przygotowania:

Zagotować osoloną wodę w garnku i wrzucić do niej nasiona bobu. Gotować przez 15 minut. W międzyczasie nastawić
piekarnik na 180 stopni. Ugotować komosę ryżową w wodzie. Do komosy dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz
pokrojonego pora. Komosę z warzywami gotować około 15 minut. Do komosy dodać sos sojowy, cząber, ząbek czosnku,
paprykę w proszku, pieprz i sól. Wymieszać komosę z bobem i dodać pokrojone suszone pomidory odsączone z oleju.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na zapiekankę położyć kawałki mozzarelli. Zapiekać w piekarniku przez 15 minut.

bowl-cherries-chicken-936611.jpg

Kolacja

19:00 Kolacja
(E: 352kcal, B o.: 12.89g, T: 28.03g, W o.: 12.55g)

Sałatka z serem feta i granatem
(E: 352kcal, B o.: 12.89g, T: 28.03g, W o.: 12.55g)

  • Dynia, pestki, łuskane – 1 łyżka (10g)
  • Bazylia, świeża – 1 garść (3g)
  • Granat, surowy – 1/4 sztuki (25g)
  • Oliwa z oliwek – 1 i 1/2 łyżki (15ml)
  • Pomidor koktajlowy – 5 sztuk (100g)
  • Ser typu „Feta” – 1/4 kostki (50g)
  • Szpinak – 2 garście (50g)
  •  Zioła prowansalskie – 1 szczypta (1g)

 Sposób przygotowania:

Umyty szpinak nałożyć do miseczki.
Dodać pokrojone pomidory, pokruszony ser feta, pestki granatu.
Całość skropić oliwą i posypać pestkami dyni i listkami bazylii.

Chcesz poznać więcej wspaniałych diet, które pomogą Ci walczyć z insulinoopornością?

Umów się na konsultację lub wybierz odpowiedni dla siebie pakiet!

Scroll to Top